Uğrunda Şehir Kurulan At: Bukefalos


Bukefalos, at tüccarı olan Philoneicus tarafından II. Philippos'a sunulmak üzere Teselya şehrinden Makedonya'ya getirildi. Siyah renkte olan bu aygır, bir atın ederinin neredeyse 4 katı olan bir fiyat karşılığında II. Philippos tarafından satın alındı.

II. Philippos satın almış olduğu atın hünerlerini görmek için atın dışarı çıkarılmasını emretti. Bunun üzerine ahırdan çıkarılan at sıçrayıp tepiyordu. Komutların neredeyse hiç birine uymayan ve kontrolü neredeyse imkansız olan atı Philip önce iade etmek istedi. Bunun üzerine atı görüp beğenen Büyük İskender buna karşı çıkarak atı kendisinin ehlileştirebileceğini öne sürdü.

Hayatının sonuna kadar yanında olacak olan atın yanına yaklaşan İskender atın kendi gölgesinden korktuğunu anlayıp. Atın kafasını gölge yönünden çevirip okşadı böylece at korkularından kurtulup sakinleşti. Bunun ardından ata binmeyi başaran Büyük İskender babasının büyük övgüsünü kazandı.
"Git kendine başka bir yurt bul evladım, artık bu şehir senin için çok küçük." Plutarkhos
12 yaşındayken hayatının en büyük aşklarından biri olacak olan atına Büyük İskender her zaman büyük bir önem atfetti. Simsiyah olan atın alnında bulunan beyaz bir izden dolayı Bukefalos (Öküzbaş) adını verdi. Atların doğasına uygun olarak sahibine sadık olup, bilinen dünyanın sonuna kadar giden İskender'in her zaman yanında oldu. Büyük İskender giriştiği büyük muhaberelerin tamamına Bukefalos'un sırtında katıldı. Atı bizzat kendisi eğitti. Örneğin kendisi zırhlıyken ata kendisinin önünde eğilmesini öğretmişti.

Hazar Denizi yakınlarındaki Sadrakarta şehrinde atı çalındı. Öfkelenen Büyük İskender atının geri getirilmemesi durumunda şehri yakıp yıkayacağı haberini yolladı. Bunun üzerine hırsızlar atı kendisine iade ettiler. İskender atının gelmesine o kadar sevindi ki hırsızları cezalandırmak şöyle dursun onları ödüllendirdi.

Büyük İskender ile atının son birlikteliği Hint rajası olan Paros'a karşı yapılan muharebeydi. Bu muhabereden sonra Bukefalos çok geçmeden yaşlılıktan öldü. Atının 30 yaşında olduğu söylenir.

Bukefalos Büyük İskender'in hayatında çok önemli bir yere sahipti. Bukefalos bir çok mitolojik hikayede Pegasus'tan bile daha önemli olduğu anlatılmış. Başka bir hikayede ise Delphoi kahinlerinin Philippos'a bu ata binebilen kişinin dünyaya hükmedeceğini anlatmıştır.

Büyük İskender Bukefalos'un anısına kuzey Pakistan'da yer alan bir şehir kurdu.

Bugün Louvre müzesinde Büyük İskender ve Bukefalos temalı özel bir resim sergisi bulunmaktadır. Bu ilişki bir çok sanatçıya da eserlerinde ilham kaynağı olmuştur.

Bukefalos için kurulan şehir (günümüz)

Bir Altın sikke üzerinde yer alan Bukefalos tasviri

Kaynakça:
Uğrunda Şehir Kurulan At: Bukefalos Uğrunda Şehir Kurulan At: Bukefalos Reviewed by World Arkeoloji on Mart 24, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok: