Makedonyalılar Yunan mıydı?



I. Aleksandros, Yunan hayranı (Philhellene) olarak anılmaktan mutluluk duysa da, bu unvan Yunan olmayan hükümdarlar için kullanılırdı. Lidya Kralı Kroisos başta olmak üzere birçok Asyalı hükümdar Philhellene (Yunan Hayranı) olarak kabul edilirdi.

Klasik Çağdaki bir çok Yunanlıya sosyal bakışına  göre Makedonyalılar barbardı. M.ö. 700 yıllarında Boatia'lı büyük şair Hesiodos Makedonyalıları Aiolia lehçesini konuşan Yunanlı olduklarını belirtir. Persler özellikle İonia'yı ele geçirdikten sonra Makedonyalıları şöyle değerlendirmiş;
Farklı miğferlerine rağmen onlar birer Yunanlıydı.
Makedonyalıların farklı bir kuzey aksanı olmasına rağmen Kuzeydeki Traklar ve İllyria'lılar gibi ilkel ve barbar değillerdi. Yunanlarda olduğu gibi şehir devletleri (Polis) yoktu. Aynı durum Yunanlı olmasına rağmen Kuzeybatı Yunanistan'da bulunan Aitolia'lılar içinde geçerli olan bir durumdu.

Yunanistan'da düzenlenen Olimpiyat oyunlarına her zaman tartışmamız bir şekilde katılmış. Makedonların Yunanlı oldukları iddia etmesinin kökeninde Makedonya Kralı  Temenisler'in efsaneye göre (M.ö. 650-750 dolaylarında) Argos'u terk ederek Makedonya'ya yerleşen  Heraklesin oğullarının soyundan geldiklerini iddia etmiştir.

Güney Yunanlılar genelde Makedon Krallarını hakiki Helen kabul etseler de, erkek olmak için yaban domuzu ve aslan avlamak zorunda olan Makedon kralı ve halkını zaman zaman küçümsediler. Büyük İskender'den sonra Makedonya'nın hızlı bir şekilde gelişmesi ve zenginleşmesiyle bu tip farklılıklar ortadan kalktı. Nitekim Yunan-Makedon ayrımı Büyük İskender'in zaferlerini Olimpos tanrılarına adaması kendini gerçek bir Helen olarak görmesi ve Persli tehlikesini ortadan kaldırmasıyla beraber aralarındaki bağ daha da kuvvetlenmiştir.




Ark. M.Yıldız

Makedonyalılar Yunan mıydı? Makedonyalılar Yunan mıydı? Reviewed by World Arkeoloji on Şubat 05, 2017 Rating: 5