Empedokles



Agrigento (Akragas) şehrinde doğmuş aristokrat bir aileye mensup tarihin yetiştirmiş olduğu en önemli yeteneklerden biridir. Sicilya'da bulunan Akragas şehri Grek kolonizasyon döneminin en zengin şehridir.

Filozof ve şair olmasının yanında bilgin, hekim aynı zamanda topluma mal olmuş bir kanaat önderidir. Bilimsel bilgiye dayalı olan ileriye dönük isabetli öngörüleri nedeniyle halkın büyük bir kısmı tarafından kahraman. bir kısmı tarafından ise şarlatan olarak görülmesine sebep olmuştur. Romalı filozof Lucretius ve Aritoteles'e ilham kaynağı olmuştur. Bu sayede Empedokles'in yazmış olduğu eserlerin bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır.

Tiranlığın egemen olduğu dönemlerde radikal bir Demokrat olduğunu her fırsatta belirtmiş ve bu yöndeki her türlü faaliyetin içerisinde yer almıştır. Mö. 471 yılı dolaylarında kendisi tiran olan Thrasydaios iktidardan indirilmesi ve ta ki Kartaca saldırılarına kadar sürmüş olan Demokrasi mücadelesinin içerisinde yer aldı. Nihayetinde tüm çabalarının neticesinde Demokrasi kuruldu ve bunda en büyük pay sahibi olan kişi Empedokles'tir. Şehrin altın dönemleri yaşamasında en büyük pay sahiplerinden biridir.

Empedokles Sokrat öncesi filozoflardan en önemlisidir hatta Sokrat kadar önemli bir şahsiyettir. "Doğa Üzerine" isimli  6000 dizeden oluşan bir şiiri vardır. Eserlerinde özellikle evrene dair görüşlerini belirtmiştir. Ateş, Su, Hava ve Toprak gibi dört elementin varlığını açıklamaya çalıştı. Varlığını iddia etmiş olduğu elementlerin iki zıt kuvvet ile çekip ve birleştiren Sevgi ile iten ve bölen Kargaşa tarafından kontrol edildiğini öne sürüyordu. Güneş ışınlarının Dünya'ya gelmesinin zaman aldığını öne sürüyordu. Bu öngrüleri modern fiziğin gelişmesinde önemli rol oynadı. Matematik biliminin öncülerinden olan Pythagoras'tan bu alanda oldukça fazla etkilendi.

Büyük bir filozof olan Empedokles her ne kadar 2500 yıl önce yaşamış olsa dahi günümüzde fikirleri hala capcanlı bir şekilde yaşıyor. Öğretileri skolastik dönemde ilgi görmese de Rönesansla beraber çok önem atfedilmiştir. Eğitim ve Bilim alanında hala modern dünyanın kendisinden ilham aldığı büyük bir filozoftur. Modern bilimlerin birçoğunun doğması ve belirli bir mesafe katetmesinde fikri öncülük yapmıştır.




Empedokles Empedokles Reviewed by World Arkeoloji on Şubat 12, 2017 Rating: 5

1 yorum: