Antik Dönemde Bir Doğum Kontrol Yöntemi


Antik dönemde Yunanistan başta olmak üzere etkin bir doğum kontrol yöntemi bulunmuyordu. Antik çağlarda doğum kontrol yöntemi adına bir çok yöntem denenmiş olsa da en yürek burkan yaklaşım bebeklerin öldürülmesiydi. Kürtaj; ciddi riskleri bulunan tehlikeli bir yöntemdi. Bu sebeple etkin olarak kullanılan doğum kontrol yöntemi yeni doğan çocuğun öldürülmesiydi. Vahşice uygulanan bu yöntem canice bir yaklaşım biçimiydi.

Atina'da ailelerin yeni doğan bebeklerini öldürmesi yasal olmayan bir durumdu. Ancak bir baba hastalıklı doğan bebeği ya da hasta olmayıp ancak kız cinsiyetli bir bebeği kabul etmeme hakkına sahipti. Atina'da babalar başta olmak üzere diğer ebeveynler kısmen de olsa çocuklar üzerinde olumsuz da olsa bir tasarrufa sahipti. Sparta'da ise yeni doğan bebekler ya da çocuklardan kimin yaşayıp kimin ölmesine devlet karar verebilirdi.

İstenmeyen bebekler düzenli bir ailede dünyaya gelmiş ya da gayri meşru bir çocuk da olabilirdi. Nitekim uygulanan ilkel yöntem tüm bebekler için aynı kader çizgisini oluşturuyordu. Bu yönteme maruz kalan bebekler şehir dışına götürülüp burada yüksek bir tepenin üzerine bırakılıp kimsesiz bir şekilde kaderlerine terk edilirdi.

Bu şekilde terk edilen bebeklerin çoğu burada hayatlarını kaybederdi. Kimi zaman ise çocukları olmayan kadınlar gerek evlat sahibi olmak ve evlat hasretini gidermek için gerekse de iş gücü temini için bu çocukları alıp belli bir seviyeye getirdikten sonra karşılığını hizmet olarak bekleyebilirdi.
Antik Dönemde Bir Doğum Kontrol Yöntemi Antik Dönemde Bir Doğum Kontrol Yöntemi Reviewed by World Arkeoloji on Haziran 14, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok: