Kadmos Efsanesi ve Thebai Şehrinin Kuruluşu



Olympos'un en kudretli tanrısı olan Zeus, Fenike kralı Agenor'un kızı Europa'ya aşık olur. Onu elde edemeyen Zeus ise hemen hemen bütün aşıklarına yapmış olduğu yöntemi uygulamış. Europa'ya sahip olabilmek için onu zor kullanarak kaçırmıştır.

Fenike kralı Agenor kızını kurtarabilmek maksadıyla oğlu Kadmos'u görevlendirir. Agenor oğlu Kadmos ile beraber seçkin ve iyi eğitimli bir kaç adamını da Kadmos'un emrine verir. Kızı Europa'yı bulup getirmeden Fenike topraklarına ayak basmamasını kendisine emreder.

Kadmos Europa'yı aramayı yıllarca sürdürür ancak olumlu netice bir türlü alamaz. Europa'yı bulmadan evine dönmeye de cesaret edemeyen Kadmos. Uzun arayışlarından sonuç alamayan Kadmos Delphi'de bulunan Apollon kahinin kerametine başvurur. Apollon kahini Kadmos'a arayışlarının bir netice vermeyeceği babasının vermiş olduğu bu görevden bir an önce vazgeçmesinin gerektiği ve ülkesine de dönemeyeceği için kendisine başka bir anlamlı bir görev bulması gerektiği tavsiyesinde bulunur. Kahin Kadmos'a, "asla koşum takımı takılmamış bir yavru buzağı tarafından kendisine işaret edeceği bir yerde yeni bir şehir kurması gerektiği" tavsiyesinde bulunur.

Delphideki kutsal alandan ayrılan Kadmos, günümüz Thebai şehri yakınlarında önünde yürüyen boynunda ise hiç bir iz bulunmayan bir buzağı görür. Yavru buzağıyı belli bir mesafeden usulca takip eder. Belli bir süre takipten sonra yavru buzağı günümüzde Thebai şehri olacak bölgede çimlerin üzerinde anlamlı bir şekilde yatar. Kadmos bunu tanrının bir işareti olarak yorumlar. Tanrıya müteşekkir olan Kadmos aynı hayvanı tanrıya kurban etmek ister hemen akabinde adamlarını da yakın bir pınardan su almak için görevlendirir. En yakın pınar ise Ares için kutsal olan bir ormanın içerisinde yer alıp aynı zamanda bir ejderha tarafından korunmaktadır. Ejderha Kadmos'un adamlarının geldiğini fark ettiği anda ani bir hareketle hepsini birden öldürür.

Adamlarının gelmesi gecikince Kadmos mızrak ve kılıcını alıp onları aramak için pınar yoluna koyulur. Pınara varınca adamlarının cansız bedenleriyle karşılaşır. Öfkelenen Kadmos büyük bir taş alıp ejderhaya fırlatır ancak ejderhanın kalın derisine tesiri olmaz bu hamlenin. Mızrağıyla beraber hamle yaparak onu ejderhanın göğsüne saplar. Ejderha ile başlayan boğuşmada mızrağıyla ikinci bir hamle yaparak onu canavarın ağzına batırır. Bu ölümcül darbe karşısında ejderha ölür.

Zafer kazanan Kadmos öldürdüğü ejderhayı incelerken Pallas-Athena'yı (Athena'nın savaşçı silüeti) karşısında bulur. Athena yerde yatan hayvanın dişlerini toprağa gömmesini söyler, Kadmos ise söylenenleri harfiyen yerine getir. Dişlerin gömüldüğü yerden bir düzine asker belirir. Bu askerler birbirleriyle eşleşip aralarında ölümcül bir dövüş başlar. Savaşı son kazanan askerler birbirleriyle barışır. Kadmos hayatta kalan bu güçlü askerlerin yardımlarıyla Thebai (Kadmeia) şehrini inşaa eder. Thebaili köklü aileler soylarının işte bu efsanevi askerlerden geldiğini gururla belirtirdiler.

Ares Kadmos'un ejderhasını öldürmesine çok kızdı ve onu ölümle cezalandıracakken, Zeus'un araya girmesiyle Kadmos 8 yıl sürecek olan bir hizmet cezasına dönüştürürler. 8 yılın sonunda Ares cezası bitmiş olan Kadmos'la dost olur. Barışmalarının onuruna Ares kızı Harmonia ile Kadmos'u evlendirir. Bütün Olympos tanrıları düğüne katılır yeni çiftlere hediyeler takdim ederler. Kadmos eşine Hephaistos'un yapmış olduğu mükemmel bir takı hediye eder. Bu ancak Harmonia'nın kullanabileceği bir takıdır, Harmonia ölürse eğer takı ölümcül olma özelliğine sahiptir.

Kadmos ve Harmonia evlendikten sonra çiftin Polydorus erkek çocuğu, Ino, Autonoe, Semele ve Agave adında dört kız çocukları oldu.

Kadmos antik medeniyetin gelişimine katkıları olmuş. Şehir kurmuş, çift sürme, maden işleme gibi metotların gelişimini sağlamış ve efsaneye göre Fenike Alfabesi sayesinde Grek alfabesi büyük bir gelişim göstermiştir.

Uzun yıllar boyunca Thebai şehrinin adaletli hükümdarı olup şehrin koruyuculuğunu devam ettirir. Daha sonraki yıllarda Kadmos'a torunu Pentheus tarafından komplo kurularak Kadmos tahtından edilir. Karısı Harmonia ile beraber Illyria'ya giderler. Kadmos öldükten sonra Zeus tarafından yılana dönüştürülür ve Elysium'a taşınırlar.

Kadmos'un Ares'in ejderhasını öldürme betimlemeli bir Amfora (Louvre M.)

Pallas-Athena 

Thebaia kalesi

Kadmos Efsanesi ve Thebai Şehrinin Kuruluşu Kadmos Efsanesi ve Thebai Şehrinin Kuruluşu Reviewed by World Arkeoloji on Ağustos 21, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok: