Pegasus Efsanesi (Pegasos)


Antik Dünyanın efsanevi kahramanı Perseus'un Medusa'yı öldürmesiyle Medusa'nın bedeninden doğan muazzam güzellikte ve kanatlı bir attır. Bu mitolojik  hayvan kanatlarını açtıktan sonra tüm ihtişamıyla ve hızla Olympios dağına uçabilmektedir.

Zeus, Pegasus'a en önemli gücü olan yıldırımlarını taşıma ile görevlendirmiş ve sarayında ona yer vermiştir. Pegasus'a binek olarak Olympios tanrıları dışında hiç kimse binemezdi. Ne var ki bu kural Bellerophontes istisna olmak üzere kat'iyen uygulanmıştır. Bunun nedeni ise Athena'nın emriyle Kimera'yı (Khimera) öldürebilmek için  Bellerophontes taşınmıştır.

Pegasus Antik dönem şairlerine büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Pegasus insanın üst doğasını geliştirmeye yarayan şiirsel bir esintiyi sembolize eder böylece zihnin gökyüzüne yükselmesine sebep olur. Pegasus'un ilham tanrıçalarıyla ilgili olan bir hikayesi "Hippocrene çeşmesi" hikayesidir.

Hikayede, ilham tanrıçaları Pieridelerle girişmiş oldukları yarışmada Helicon dağında ilham tanrıçaları şarkılarını çok güçlü ve etkileyici bir biçimde okumuş. Bundan dolayı yer-gök bu şarkıları dinlemek için hareketsiz bir şekilde kalmış. Helicon dağı ise tanrıların yaşamış olduğu Olympios'a doğru neşeyle yükselmiştir. Poseidon ise dağın kendisinin izni dışında yükselmesine sinirlenerek Pegasus'u cezalandırmak için yolladı. Pegasus zirveye ulaşınca ayaklarıyla dağa dokunur dokunduğu yerde ise Hippocrene pınarı fışkırır. Daha sonra bu ilahi çeşme o kadar çok ünlenir ki ilham tanrıçaları başta olmak üzere herkes esinlenebilmek için bu çeşmeden içmeye başlarlar.



Anonim
Pegasus Efsanesi (Pegasos) Pegasus Efsanesi (Pegasos) Reviewed by World Arkeoloji on Ekim 06, 2018 Rating: 5

1 yorum:

  1. It’s hard to search out knowledgeable individuals on this matter, but you sound like you recognize what you’re talking about! Thanks casino real money

    YanıtlaSil