2,200 Yıllık Mermer Roma Haritasının Yeni Bir Parçası Bulundu



   Binlerce mermer parçadan oluşan 2,200 yıllık Roma haritasının yeni bir parçası bulundu ve haritanın geri kalanıyla birleştirildi. Harita dünyanın en büyük ve en eski yapbozu olarak adlandırılıyor.
Roma Kültürel Miras Dairesi, yeni parçanın, 1562’de keşfedilen büyük bir parçaya bağlandığını ve üstünde “Circus Flaminius” kelimlerini tamamlayan bir yazı olduğunu açıkladı.


   Forma Urbis Romae olarak bilinen harita, İmparator Septimius Severus döneminde MS 203-211 yılları arasında mermer levhalara kazınmıştı.

   Günümüzde haritadan geriye sadece, çoğu Capitoline müzesinde tutulan parçalar kaldı. Fakat bu parçalar da orjinal harita yüzeyinin sadece %10’unu oluşturuyor. Harita Roma Dönemi’nde, Templum Pacis’teki (Barış Tapınağı) bir duvarı kaplıyordu.

   Bu duvar günümüzde  Santi Cosma e Damiano Kilisesi’nin yakınında bir binada korunmuış olarak duruyor. Haritanın bronz mengenelerle tutturulduğu delikler duvarda hala görülebiliyor.

   150 mermer parça üzerine oyularak/kazınarak yapılan 18 metreye 13 metre boyutlarındaki harita, Roma’daki her binayı, sokağı ve merdiveni gösteriyordu. Fakat harita, büyük ihtimalle çimento için kireç elde etmek amacıyla, duvardan kısmen söküldü. Geriye kalan parçalar da yere düştü ve tanınamayacak haldeki yüzlerce parçaya ayrıldı.

   Bu yapboz haritayı bir araya getirmek, arkeolojinin çözülemeyen büyük problemlerinden biri olarak kaldı. İlk parçalar 1562 yılında bulunmuştu. O zamandan beri yalkaşık 1200 yeni parça daha ortaya çıkarıldı.


   Roma Kültürel Miras Dairesi yaptığı açıklamada “Bu parçalardan 200 tanesi tanımlandı ve modern topografya göz önünde bulundurularak ideal konumları tespit edildi” dedi.


   Yeni parça 2014 yılında, Vatikan’ın sahip olduğu Palazzo Maffei Marescotti binasında yapılan çalışmalar sırasında keşfedildi. Mermer parçası büyük ihtimalle, 16. yüzyılın sonunda bu sarayın inşaatında kullanıldığı için burada bulundu.

   Yeni parça, araştırmacıların en az üç diğer parçayı daha birleştirmesine yardımcı oldu. Böylece antik Roma’nın önemli bir bölgesinin daha kapsamlı bir yorumu yapılabilecek.

   Kültürel Miras Dairesi “Yeni parça, haritanın 31. levhasında yer alıyor. Burası günümüzün Ghetto bölgesi, ve antik şehrin anıtsal alanlarından biriydi. MÖ 220 yılında Pleb Oyunları’nın (Ludi Plebeii) yer alması için inşa edilen Circus Flaminius’un hakim olduğu alanda başka birçok önemli anıt bulunuyordu” diyor.


   Levha 31’in diğer parçalarıyla birleştirilen parça, 17 Mart’a kadar Ara Pacis Müzesi’nde sergilenecek.




http://arkeofili.com/?p=11957
Discovery News, Rossella Lorenzi










2,200 Yıllık Mermer Roma Haritasının Yeni Bir Parçası Bulundu 2,200 Yıllık Mermer Roma Haritasının Yeni Bir Parçası Bulundu Reviewed by World Arkeoloji on Mart 07, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok: