Çivi Yazısı ve Sümerler


Yazı dünyada  ilk kez, ilk biçimiyle Sümerce‘nin özelliklerine göre ortaya çıkmıştır. Sümerce Asya kökenli dillerden olan  Ural-Altay dil ailesine yakınlık gösterir. Fakat hala bilim adamları Sümerceyi herhangi bir dil ailesiyle ilişkilendirememişler.


 Çivi yazısını kullanan ve bulundukları bölgede varlığını bildiğimiz en eski toplum olan Sümerler, aynı zamanda bu yazı sistemini Güney Mezopotamya‘da bulunan Akkadlar ve Suriye‘deki Eblalılar‘a iletilmesini sağlayan toplumdur. M.Ö 18. Yüzyılın başlarına kadar konuşulmaya devam eden Sümerce, yerini Akkadca‘ya bıraksa bile bu sadece konuşma dilinde kendini göstermiştir. Çünkü yazım kolaylığı ve edebi bir dil olması açısından pek çok yazıtta ya da edebi metinlerde kopyalanmaya çalışılan bir dil olmaya devam etmiş. 

 Sümerce bitişken (aglutinatif) bir dildir; belirli bir köke gelen iç, orta ya da son eklerle kelime çekime girer. Özellikle çivi yazısının gelişimi ile birlikte günümüze kadar korunarak gelen ve aynı biçimi ile anlatımına devam eden Sümerlerden kalan pek çok önemli edebi eser bulunmaktadır. Bu o dönemde de önemli bir yere sahip olan çivi yazısının günümüze kadar taşınan en güzel miraslarındandır.




Kaynakça:

Süleyman Eratalay
Sümer Dilinin Biçimsel ve Söz Dizimsel Yapısı
Çivi Yazısı ve Sümerler Çivi Yazısı ve Sümerler Reviewed by World Arkeoloji on Nisan 25, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok: