Kimon, Marathon savaşında büyük başarılar göstermiş olan Genç Miltiades ile Trakyalı soylu bir aileye mensup olan Trakya kralı Olorus'un kızı Hegesipyle'in oğludur. Miltiades son yıllarını gözden düşmüş bir şekilde ve fakirlik içerisinde geçirdi. Miltiades öldükten sonra kız kardeşi Elpinike ile bir başına kaldı.
Elpinike ile beraber yaşaması zaman zaman farklı söylentilere neden olmuş ancak Elpinike'nin müstakbel kocası Kallias ailenin borçlarını ödeyip Elpinike ile evlendikten sonra olumsuz söylentiler de son buldu. Kimon'un adı ise aristokrat ailelere mensup olan kadınlarla aşk dedikodularına karıştı; yanısıra içki içmeyi de çok severdi.
Mö. 480'de Pers güçleri Atina'ya yaklaştığı zaman Kimon da genç subayları yanına alıp Akropolise götürdü. Subaylarını birer denizci olmadan, mızrak ve kalkan kuşanmadan önce atlarının gemlerini Athena'ya adamalarını tavsiye etti. Salamis'te cesurca savaşan Kimon Mö. 478 Aristides ile birlikte Perslere karşı Atina donanmasını komuta etti.
Müttefiklerin komutanlarından biri de Yunan tarihinin tanınmış simalarından olan Pausanias'tı. Pausanias, Perslerle yapılan mücadelede savaş kurallarının dışına çıkıp sorumsuz davranışlara neden oldu. Bu durum karşısında Kimon bir Atinalı olarak Delos Birliği donanması komutanlığına tayin edildi.
Bir çok defa ordu komutanı görevine de getirilen Kimon, Perslere karşı genel olarak başarı sağlamıştı. Yunan dünyası için Kimon'un en önemli icraatlerinden biri efsanevi kral Theseus'un kemiklerini Skyros'tan geri almasıydı. En büyük zaferlerinden biri ise Mö. 467 Eurymedon nehrinde Perslere ait olan 200 gemiyi ve beraberindeki orduyu yok etmesidir. Atina'nın kudretli komutanlarından birisi olan Themistokles'in sürgün edilmesinden sonra Kimon otoritesini iyice arttırdı.
Mö. 464 Sparta'da yaşanan büyük depremden sonra heilot isyanı yaşandı. Sparta o zaman müttefiki olan Atina'dan yardım istedi. Bunun üzerine Atina Kimon komutasında 4000 hoplitten oluşan bir ordu ile Sparta'ya yürüdü. Her ne kadar Atina ve Sparta müttefik olsalar bile Spartalılar Atina'ya güvenmiyordu. Atina'nın fırsattan istifade Sparta egemenliğine son vermesinden korkuyorlardı. Netice itibariyle Atina'nın yardım gayesiyle yollamış olduğu ordu Messenia'da Spartalılar tarafından kaba bir şekilde kovuldu.
Atina'da oldukça güçlü bir pozisyona sahip olan Kimon'un politik rakipleri, Kimon Spartaya yapılan yardım seferinde iken Atina'da siyasi reformlar yaptı. Seferden dönen Kimon yapılan reformlara şiddetle karşı çıkınca sürgüne yollandı. Sürgün gerekçesi ise devrimci eğilimler olarak gösterildi.
Askeri ve politik kariyeri bir anda sona eren Kimon, Mö. 457'de Atina ve Peleponnesos savaşında sıradan bir hoplit olarak savaşmak için gönüllü oldu fakat bu isteği kabul edilmedi. Mö 451'de sürgünden dönen Kimon derhal Kıbrısa giden bir deniz filosunun komuta görevine verildi. Bundan sonraki hayatına Kıbrıs'ta devam eden Kimon, burada öldü; naaşı ise Atina'ya yollandı.
Kimon son derece soylu ve açık yürekli bir insandı. Plutarkhos
Kimon adının yazıldığı bir parça |
Kimon dönemindeki etkinlik alanı |
Kaynakça:
Cimon, Amerikan Ansiklopedisi, Cilt VI.
Cimon, Ansiklopedi Britanica, Cilt V
Thulydides, Peleponnesos Savaşı
Atinalı General Kimon
Reviewed by World Arkeoloji
on
Nisan 01, 2017
Rating:
Hiç yorum yok: