Hippokrates ve Bilimsel Tıp Yaklaşımı


Homeros, Yunanların tıbba yaklaşımının Mısır ve Babil medeniyetlerinden pek de farklı olmadığını bildirir. Hastalıkların tedavisi için büyülü sözler, çeşitli muska ve Apollon ve sağlık tanrısı Asklepios'a edilen dualardan ibaretti. Kos adasında tapınaklardaki uyuma seanslarında rüyalarda şifacı tanrıları görme umudu da bir tedavi yöntemiydi. Bu tedavi gelenekleri uzun yıllar boyunca devam etti. Mö 5-4. yüzyıllarda zamanla gelenekselleşmiş olan tedavi yaklaşımı ve pratiği değişmeye başladı.

Hipokrates

Günümüz tıp literatüründe geçerliliği devam etmekte olan Hipokrat yemini ve mesleki simge olan asaya sarılmış olan yılan tıbbın yunan menşeini göstermektedir. Yapılan yemin Hipokrat'ın ilk doktor olduğunu yılan ise Asklepios'un atribüsü ve tıp biliminin dini kökenlerini simgelemektedir. Kuşkusuz Yunanlar'ın en büyük başarısı geleneksel tıp yaklaşımından akla ve gözleme dayanan tıp bilimine geçişi idi. Bunun da en büyük öncüsü Hipokrat oldu.

Bilimin kabul ettiği ilk hekim Hipokrattı, kendisine dair ise neredeyse hiç bir şey bilinmemektedir. Kos adasında tıp okulunda okuduğu ileri sürülmektedir. Nitekim adada günümüze kadar ulaşan mimari eserler tarihlendirildiğinde hepsinin Hipokrat'tan sonra yapıldığı anlaşılmıştır. Bu tez şu şekilde çürütülmüştür: Bu tip durumlarda ünlü kişiler şehirler tarafından genelde sahiplenme yoluna giderdi. Bazı rivayetlere göre de Sokrates ile aynı zamanda yaşadığı ileri sürülmüştür.

Bedeni tıbbi açısından ilk defa Hipokrat inceledi. Hipokrat'ın kuramlarında dualara ve kurbanlara yer yoktur. Aynı zamanda anatomik diseksiyon da yapmamıştır (muhtemelen dinen yasak olduğu için). Hipokrat tedavisinin temelinde beslenme sisteminin düzenlenmesi (ilk diyetisyen), ilaçlar, dinlenme ve vücudun ideal durumda kalması gibi çalışmalar yaptı.

Hipokrat tıp alanında yaklaşık olarak 60'ın üzerinde eseri bulunmaktadır. Eserlerinde epilepsi (Kutsal Hastalık), iklimlerin hastalıklar üzerindeki etkisi, teşhis salgın hastalıklar, çocuk doktorluğu ve cerrahi gibi bir çok konuyu ele almıştır.


Kaynakça:

Margotta, Roberto , The Story of  Medicine, New York: Golden Press
Internet Encyclopedia of  Philosophy,  Democritus, The University of  Tennessee at Martin
Hippokrates ve Bilimsel Tıp Yaklaşımı Hippokrates ve Bilimsel Tıp Yaklaşımı Reviewed by World Arkeoloji on Nisan 12, 2017 Rating: 5

1 yorum: