Hephaistos


Zeus ve Hera'nın oğludur. Ocak Tanrısı olarak bilinen Hephaistos yararlı faydalı anlamda ateş tanrısı ve bu faydalı element aracılığıyla gerçekleştirilen bütün işçiliklerin öncüsüdür.

Hephaistos, uzuvlarının fiziki durumundan ötürü Olympos tanrıları arasındaki en tuhaf veya en çirkin tanrı olarak bilinmektedir. Hem topal hem de çirkin olan Hephaistos'un topal olmasının hikayesi ise oldukça trajiktir.

Zeus ve Hera arasındaki bir tartışmaya müdahil olan Hephaistos Hera'nın gazabına uğrayarak Olympos'tan aşağıya atılır. Atıldıktan sonra denize düşen Hephaistos deniz perisi Thetis tarafından son anda kurtarılır ve deniz altında bir mağarada 9 yıl boyunca Thetis'in yardımlarıyla iyileşir. Bu düşme esnasında bacağı kırılan Hephaistos'un aksak olması bu sebepledir. Çok değerli eserler yapma konusunda maharetli olan Hephaistos, minnettarlığını ödeyebilmek için deniz Perisine bir çok değerli hediyeler ve nadir bulunabilen değerli taşlar hediye eder.

Fiziki aksaklığına neden olduğu annesi Hera'dan intikam almak isteyen Hephaistos annesi Hera'ya hediye etmek üzere, altından bir taht yapar. Bu taht altından yapılmış, görünmez ipleri olan, oturan kişinin üzerinden bir daha kalkamayacağı özellikte ve kusursuz bir albeniye sahipti. Tahtın albenisine kapılan Hera hediyesini alır almaz tahtına oturdu. Ancak tahttan bir daha kalkamadı, onu kurtarabilmek için bütün Olympos tanrıları seferber olduysa da başarılı olamadılar. Böylece Hephaistos kendisine karşı her zaman zalimce davranışlarda bulunan, ruhunu acılarla dolmasına neden olan annesinden intikamını almış oldu.

Dionysos'un ikna çabaları sayesinde Hephaistos annesini içerisinde bulunduğu durumdan kurtarır. Olympos'a geri dönmeye ikna olan Hephaistos annesini içerisinde bulunduğu aşağılayıcı vaziyetten kurtardığı için Zeus tarafından övgüyle karşılanır. Netice itibariyle anne ve babasıyla barışır.

Olympos'a döndükten sonra kendine som altından son derece güzel bir saray inşa eder. Diğer tanrılara da görkemli saraylar inşa eder. El işçiliğindeki mahareti sayesinde bir çok tanrıya çeşitli hediyeler takdim ettiği gibi Zeus'a ise de kyklopların yardımıyla atrübüsü olarak  bilinecek olan şimşek demeti işlemiştir.

Yapmış olduğu yararlı işler sayesinde Zeus'un büyük övgüsünü kazandı. Zeus bunun karşılığında Hephaistos'u Aphrodite ile evlendirdi. Nitekim ortada çarpık bir durum söz konusuydu; şöhretli bir güzelliğe sahip olan Aphrodite ve tanrılar arasındaki çirkinliğiyle ünlenmiş olan Hephaistos elbette doğru bir eşleşme değildi. Aphrodite ise iyi niyetli Hephaistos ile alay edenlerin başında geliyordu.

Hephaistos ile mutlu olamayan Aphrodite savaş tanrısı Ares'e aşık olur. Bu durumda aldatılan Hephaistos öfkesinden çılgına döner ve çiftin üzerine altından işlenmiş bir ağ atıp onları hapsedip tüm Olympos tanrılarına karşı komik duruma düşürür.

Hephaistos demirci silah ve araba yapımında ünü büyük bir tanrıdır bu durumundan ötürü olimpik meclisin en önemli bir üyesi durumundadır. El becerileri ve ustalıklarından bir kaçı şöyledir: Tanrıların yaşamış olduğu evleri yapar, onların hava veya suda yürümüş olduğu altın ayakkabıları yapar, soylu atları tunçtan nallar ile süsler, üç ayaklı sehpa ve tanrılar için sayısız eserler yapmıştır. Ölümlüler için yapmış olduğu en önemli eserler ise: Akhilleus ve Aeneas'ın zırhları, Harmonia'nın kolyesi Ariadne'nin tacı ve meşhur pandoradır.

Lemnos (Limni adası), adası sakinleri Hephaistos'a yoğun bir sevgi ve saygı duyarlar. 


Atina şehri ve Sicilya adasında Hephaistos adına yapılan tapınaklar mevcuttur. Sicilya'da Etna dağı eteklerinde kendisine adanılan tapınak boşuna değildir. Zaman zaman faaliyete geçen Etna yanardağı nedeniyle bölgede Hephaistos kültü önem kazanmıştır. Etna dağında yapılan tapınağın kapıları saf ve erdemli kişilere açılırken dürüst ve erdemli olmayan kişilerin ise tapınağa gelenlerin niyetini anlayabilme yetisine sahip köpekler tarafından gerektiğinde men edilirdi.

Büyük yeteneklere sahip olan Hephaistos, resim ve heykellerde orta boylarda güçlü ve kaslı bir şekilde tasvir edilir. Bir elinde bir çekiç tam da örse vurmaya hazırlanırken, bir elinde de şimşek demeti bulunur.

Hephaistos Heykeli
Atina'da bulunan Hephaistos tapınağı 

Hephaistos Hephaistos Reviewed by World Arkeoloji on Ağustos 09, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok: